Kongon Tasavalta

Kongon Tasavalta sijaitsee Keski-Afrikassa. Sen pääkaupunki on Brazzaville ja rajanaapurina Kongon Demokraattinen Tasavalta, Keski-Afrikan Tasavalta, Kamerun, Gabon ja Angola. Maasta käytetään myös nimeä Kongo-Brazzaville erotukseksi Kongo-Kinshasasta, jolla tarkoitetaan Kongon Demokraattista Tasavaltaa. Maan pinta-ala on 342 000 km2 ja väkiluku n. neljä miljoonaa. Kansalaisia kutsutan nimellä kongolainen tai brazzavillenkongolainen.

Kongon Tasavalta on entinen Ranskan siirtomaa. Se itsenäistyi vuonna 1960. Vuosina 1970-1991 Kongon Tasavalta oli sosialistinen yksipuoluevaltio. Maan politiikkaa hallitsee vastakkainasettelu eri etnisten ryhmien välillä, pääasiassa pohjoinen-etelä -akselilla. Vallanpitäjiä on syytetty vaalivilpistä sekä presidentin- että parlamenttivaaleissa.

Hallinnollinen jako

Kongon Tasavalta jakautuu kymmeneen alueeseen (départements) ja yhteen erilliseen kuntaan.

Hallinnolliset alueet ovat: Buenza, Cuvette, Cuvette Ouest, Kuilu, Lekumu, Likouala, Niari, Plateaux, Pool ja Sangha. Erillinen kunta on Brazzaville.

Maantiede

Kongon Tasavalta sijaitsee päiväntasaajan molemmin puolin. Sillä on 169 km pitkä kaistale Atlantin rannikkoa. Maailman toiseksi pisin joki Kongojoki muodostaa osan maan itärajasta. Pääkaupunki Brazzaville sijaitsee Kongojoen varrella. Joen vastarannalla, n. 20 minuutin lauttamatkan päässä, sijaitsee Kongon Demokraattisen Tasavallan pääkaupunki Kinshasa. Tilanne on ainutlaatuinen: missään muualla maailmassa kahden valtion pääkaupungit eivät sijaitse näin lähekkäin.

Maassa vallitsee trooppinen ilmasto. Sadekausi kestää maaliskuusta kesäkuuhun, ja kuiva kausi kesäkuusta lokakuuhun. Noin 60% pinta-alasta on trooppisen sademetsän peitossa. Nouabal-Ndokin kansallispuisto on Afrikan suurimpia suojeltuja koskemattomia metsäalueita. (lähde: Wikipedia)